Sonbahar allerjileri

Mevsimsel allerjik nezle başlıca bol burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık ve gözlerde sulanma şikayetleri ile kendini gösteren ilkbahar ve sonbaharda meydana gelen bir allerjik hastalıktır.

Sıklıkla bir veya bir kaç ay boyunca devam eder. Çok hafif şikayetler ile devam etmesi yanında, bazı kişilerde insanın gününü burnundan getiren şiddette olabilir.

Sonbaharda meydana gelen mevsimsel allerjik nezlelerde en sık allerjik etken yakup (kanarya) otu polenleridir. Yakup otu, her yerde yetişebilen, yabani otlardır. İlkbaharın sonları ile sonbahar ayları arasında kanarya otu bitkileri, diğer bitkileri döllemek için küçük polen taneleri oluşturur. Sonbahar mevsimindeki polen allerjilerinin %75 inde yakup otu etkilidir. Yakup otu polenleri rüzgar ile yüzlerce kilometre uzaklara kadar taşınabilir.

İkinci sıklıktaki sonbahar allerjisi etkeni küf mantarlarıdır. Bunlar nemli ortamları sever. Bu sebeple özellikle nemli coğrafyalarda, zemin veya bodrum katlarda, evin ışık almayan, kuytu köşelerinde bulunabilirler.

Ev tozu mite’ları da sonbahar allerjisi etkeni olabililer. Soğuklar başladığı zaman ısınma ile birlikte havaya karışırlar.

Okulların başlama mevsimi olan sonbaharda, okulda sık görülen ev tozu mite’ları ve mantar küfü sebebi ile allerjilerde artma görülür.

Çoğu allerjik nezlenin ilaç ile tedavisi mümkündür. Teşhis ve tedavi için lütfen kulak burun boğaz uzmanınıza danışınız.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu