Orta kulak iltihabı

Orta kulak kulak zarının arkasında kalan bezelye büyüklüğünde bir boşluk olup bir kanal ile burnun arka kısmına bağlıdır. Orta kulak iltihabı burundaki enfeksiyonun bu kanal yolu ile bakteri veya virüslerin orta kulağı etki altına alması ve orta kulak boşluğuna yerleşmesiyle oluşur.

Orta kulak iltihabı nasıl oluşur ?

Burundaki hastalıkların en hafifi gribal enfeksiyonlardır. Gribal enfeksiyon sırasında kulak ile burun arasında bulunan östaki kanalı dediğimiz kanalda ödem oluşur ve orta kulağa hava rahatça giremez. Sıklıkla orta kulakta basınç ve sıvı birikmesi ve buna bağlı işitme azlığı ve tıkanıklık oluşur. 

Orta kulağın havalanması bozulur ise burada bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşur. Bakteriler orta kulağa girip üremeye başlayınca bir miktar artmış olan orta kulak basıncı daha da artarak kulak zarını arı ortaya çıkaracak şiddette gerer. Bu durum orta kulak iltihabıdır.

Orta kulak iltihabı iki şekilde sonuçlanabilir. Vücut savunmasının çalışmasına veya tedaviye bağlı olarak bakteri üremesini engellenirse basınç düşer ağrı ortadan kalkar ve orta kulak iltihabı sonlanmaya başlar. Bazen bakteri üremesi devam eder ve aşırı basınç dolayısı ile kulak zarında küçük bir delik açılarak orta kulaktaki basınç ve iltihaplı sıvı boşalarak ağrı birden sonlanır.

Bu şekilde zarda delik açıldığında bu delikler sıklıkla tamir olur ve kapanır. Bu sebeple tamir oluncaya kadar olan süre içinde kulağa su kaçırmamalıdır.

Orta kulak iltihabı olduğumu nasıl anlarım ?

Orta kulak iltihabı sıklıkla sinüzit ardından gelişir. Nezle ardından burnunuzda renkli akıntı, kuruma ve kabuklanma, renkli geniz akıntısı sinüzit işareti olabilir. Önce kulakta tıkanıklık başlar, daha sonra hafif şiddette ağrı başlar ve ardından saatler içinde ağrı ve tıkanıklık artar. Ağrı kulağınıza çivi sokuluyormuş gibi bir his verir. Yutkunmakla artabilir.

Çocuğumda orta kulak ağrısı olup olmadığını nasıl anlarım ?

Orta kulak iltihabı çocuklarda erişkinlere nazaran daha sık gözükür. Erişkinlerde olduğu gibi orta kulak iltihabı genellikle sinüzit ardından gelişir. Bebeklerde burun akıntısı sonrası oluşan aşırı huysuzluk ve huzursuzluk, ellerini kulaklarına götürme ve ağrı kesicilerle geçmeyen ağlama orta kulak iltihabı göstergesi olabilir. Özellikle yakın zamanda gribal enfeksiyon geçirmiş ise hele hele burundan renkli akıntı gelmiş ise orta kulak iltihabından şüphe edilmelidir. Daha büyük çocuklarda burun karıştırma veya burundan renkli akıntı var ise şiddetli kulak ağrısı olduğu zaman orta kulak iltihabından şüphelenmelidir.

Orta kulak iltihabı nasıl tedavi edilir ?

Sıklıkla altta yatan sebep sinüzit olduğundan ve orta kulak iltihabının sebebi bakteriler olduğundan tedavide antibiyotik kullanılması yerinde olacaktır. Antibiyotik ile beraber östaki kanalını açık tutmak ve koyulaşmış burun ve kulak salgılarını incelterek daha kolay boşalmayı sağlamak için ilaçlar ve bol bol serum fizyoloik burun damlaları kullanılır. İlk bir kaç gün içinde düzenli olarak ağrı kesici kullanılması ağrıyı azaltacak ve konforu arttıracaktır.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu