Öksürük ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Kulak Burun Boğaz sahasında bir çok hastalık öksürüğe sebep olabilir. Özellikle, gribal enfeksiyonlar, sinüzit, reflü ve farenjit sık gördüğümüz sebeplerdir.

Öksürüğün şekli ve beraberindeki rahatsızlıklar sebebi anlamamız ve doğru branşa başvurmamız açısından önemlidir.

Sinüzitte bazen balgamlı öksürük görülür

Sinüzit hastalığında sıklıkla balgamlı ve bazen renkli öksürük görülür. Balgam sarı veya yeşil renkte olur. Bazen sinüzitte tek şikayet öksürükdür.

Sinüzitte neden öksürük olur ?

Sinüzit hastalığında sinüslerden boşalan akıntılar boğaza ve oradan da mideye akarken bronşlara kaçarak öksürük oluşturur. Bu şekilde oluşan öksürük sıklıkla renkli iltihap içeren balgamlı olur. Günün her saatinde görülebilir. Hastalar dahiliye veya göğüs hastalıklarına başvururlar. Tedavi ile öksürüğü düzelmeyen hastalar kulak burun boğaz uzmanına geldiklerinde sinüzit tespit edilerek tedavi düzenlenir.

Reflü ve öksürük

Reflü sık görülen öksürük sebebidir. Öksürük kuru , tekrarlayıcı ve inatçıdır. Günler haftalar boyunca devam edebilir. Reflüde görülen öksürük sıklıkla yatar pozisyonda olur. Bu sebeple reflü sebepli öksürük sıklıkla gece uyurken olur ve bazen hastayı uykudan uyandırır. 

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna geçmesidir. Bazen içerik daha yukarı boğaza hatta kulaklara kadar ilerleyebilir,  ses tellerine ve soluk borusuna kaçabilir.

Bazı hastalar gece reflünün yakıcı etkisi ile uykudan boğulma hissi ile uyanabilirler. Reflüye bağlı öksürüklerde bazı hastalarda reflünün ses tellerinde yaptığı ödeme bağlı olarak hafif ses kısıklığı veya seste pürüzlenme, çatallanma olabilir.


Reflüye bağlı öksürükler reflü kesilince hızla düzelirler. İlaç tedavisi beraberinde reflüye yönelik önlemler almak öksürüğü hatırı sayılır ölçüde rahatlatabilir.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu