Kulak çınlaması

Kulak çınlaması nisbeten sık olarak karşılaştığımız bir rahatsızlıktır. Kişi genellikle dışarıdan bir ses kaynağı olmadığı halde kulağında sürekli bir çınlama, uğultu veya zil sesi duyar. Sıklıkla ileri yaşta kulağın çalışmasının azalması ile ortaya çıkar.

Kulak çınlaması neden olur ?

Kulak çınlamasının birçok farklı nedeni olabilir. Sıklıkla geçirilmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı kulak basıncının artması veya sıvı birikmesi veya kulakta kir birikmesi kulakta çınlamaya sebep olurlar. Diğer yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

  1. Yüksek sese maruz kalmak: Uzun süre yüksek sese maruz kalmak, iç kulakta hasara yol açabilir ve bu da çınlamaya sebep olabilir. Bu özellikle çok yüksek ses ile müzik dinleyenlerde, çok şiddetli gürültü olan iş ortamlarında uzun süre çalışanlarda olur. Bunlar genellikle yerleşmiş, tedavi edilemeyen çınlamalardır.
  2. Kulak kiri: Kulak kanalında biriken fazla kulak kiri çınlamaya yol açabilir.
  3. İleri yaş: Yaş ilerledikçe, duyma azalabilir ve bu da kulak çınlamasıyla sonuçlanabilir.
  4. Orta kulak basıncı değişiklikleri: Orta kulak basıncında artma kulakta geçici çınlamalar sebep olabilir.
  5. Kulak enfeksiyonları: Orta kulak enfeksiyonları, çınlamaya neden olabilir.
  6. Stres ve anksiyete: Yüksek stres seviyeleri bazen kulak çınlamasının artmasına yol açabilir. Bu daha çok algının seçiciliği ile ilgilidir. Yani aynı sesi daha rahatsız edici olarak algılar.
  7. Bazı ilaçlar: Özellikle yüksek dozda alınan bazı ilaçlar (örneğin aspirin) çınlamaya neden olabilir.

Kulak çınlamasının daha katlanılabilir olması için ne yapabilirim ?

Özellikle belli bir yaştan sonra kulağın çalışmasının azalması ile ortaya çıkan çınlamaların çoğu ne yazık ki tedavi edilemeyen çınlamalardır. Çınlamanızı daha az rahatsız edici hale getirmek için aşağıdakilere dikkat ediniz.

  1. Yüksek seslerden kaçınınız: Yüksek sesli ortamlarda kulak koruyucu kullanarak kulaklarınızı koruyun.
  2. Çok sessiz ortamda kalmayınız: Doğa sesleri veya "beyaz gürültü" olarak bilinen arka plan sesleri çınlamayı maskeleyebilir. Uygun havalarda odanızın camı açık yatabilir, veya yatak odanızın kapısını kapatmayarak diğer odalardaki seslerin içeri girmesine müsaade edebilirsiniz.
  3. Stresten uzak durunuz: Stres çınlamanızı daha rahatsız edici olarak algılamanıza sebep olur. Stresi azaltarak çınlamanın yaptığı kötü etkiyi algılamanızı azaltabilirsiniz.
  4. Kulak sağlığınızı koruyunuz: Düzenli olarak doktor kontrolüne gidiniz ve özellikle kulak enfeksiyonları veya kulak kiri birikimi gibi durumları zamanında tedavi ettiriniz.
  5. Sağlıklı yaşam tarzı benimseyiniz: Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, genel sağlığınızı destekleyerek kulak çınlamasının etkilerini azaltabilir.

Ne zaman doktora gitmeliyim ?

Yeni başlayan kulak çınlaması çoğunlukla tedavi edilebilir hastalıktır. Bunların az bir kısmı özellikle beraberinde işitme kaybı olanların vakit geçirmeden tedavi edilmesi önemli olabilir . Bunun dışında kalan çınlamaların bu çeşit bir özelliği olmayabilir. Ancak aşağıdaki durumlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız bir kulak burun boğaz uzmanına danışmanız iyi olur:

  • Çınlama birkaç haftadan uzun sürüyorsa,
  • Kulakta ağrı, baş dönmesi veya işitme kaybı ile birlikte ortaya çıkıyorsa,
  • Çınlama sizi günlük hayatınızda rahatsız ediyorsa.

Unutmayın, kulak çınlaması sık karşılaşılan bir durum olsa da, bu konuda yardım almak için yalnız değilsiniz. Doktorunuz, çınlamanın nedenini belirleyip size en uygun tedaviyi seçecektir.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu