Kulak Burun Boğaz hastalıkları ve reflü

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır. Bu kaçak sonucunda mide içeriği yemek borusunun yüzey tabakasını tahriş eder. Bu tahriş gögüs orta kısmında bazen yukarı doğru uzanabilen bir yanma hissi oluşturur.

Tahriş edici içerik bazen boğaza hatta genizdeki kulak kanallarının girişlerine kadar ilerleyebilir. Bu durumda kronik boğaz ve kulak ağrısına sebep olabilir.

Reflü nasıl oluşur ?

    Reflü esas olarak üç sebeple oluşur:
  1. Mide üst kapağının gevşek olması
  2. Midenin aşırı dolu olması veya aşırı kilo sebebi ile mide basıncının artması
  3. Yatış pozisyonuna bağlı olarak mide kapağında basınç oluşması

Reflünün zararları nelerdir ?

Mideden yemek borusuna ve daha yukarı bölgelere kaçan mide içeriği bölge yüzeyini tahriş eder. Bu tahriş sonucu yanma ve ağrılar, yüzeyde kuruluk sonucu boğaz kuruması ve uzun vadeli kaçaklarda ile yemek borusu ve boğaz yüzeyinde kanserleşmeye meyilli değişiklikler olabilir.

Tahriş edici içeriğin ses telleri bölgesine kaçması ile ses kısıklıkları, müzmin öksürükler, ses tellerinde kalınlaşmalar ve nodüller oluşabilir. Bazen bu içerik boğazın üst kısmına, kulak kanallarının ağzına kadar kaçarak kulak ağrılarına sebep olabilir.

İnatçı ve kuru gece öksürükleri

Reflü sıklıkla uzun süren ve geçmeyen kuru ve inatçı gece öksürüklerine sebep olabilmektedir. Bu tip öksürüklerde önce göğüs hastalıkları uzmanına görünmeli sonuç alınamaz ise reflü akla gelmelidir. Reflüye bağlı bu tip öksürüklerle beraber sabah ses kısıklıkları da olabilmektedir.

Boğaz kazıma reflü sebebi ile olabilir

Reflü içeriğinin ses tellerine kaçması ile oluşabilecek en hafif belirti sık sık boğaz kazımadır. Özellikle çocuklarda sık sık boğaz kazıma var ise reflü akla gelmelidir.

Reflü şikayetim yok, neden sesim kısılıyor ?

Reflü her zaman belirti vermeyebilir. Özellikle kaçak ile yemek borusuna geçen içeriğin asitlik derecesinin az olduğu durumlarda yanma şikayeti olmaz fakat diğer problemler oluşmaya devam eder. Solunum yoluna kaçan mide içeriği solunum yolu başlangıcında yer alan ses tellerinde ödeme sebep olur. Bu ödem hafiften ileri dereceye kadar olan ses kısıklığına sebep olabilir. Bazen çok hafif ödem, kısıklık yapmasa da ses tellerinde balgam birikmesi hissi ve buna bağlı olarak devamlı boğaz kazıma ihtiyacına sebep olur.

Reflü nasıl tedavi edilir ?

Reflünun tedavisinde temel olarak refluye sebep olan problemi ve reflünün sebep olduğu problemleri ortadan kaldıracak ilaçlar kullanılır. Tedavide ilaç kadar önemli bir nokta refluye sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır. Reçete edilen ilaçlar mide asit salınımını düzenleyen ve mideden olan kaçağın muhtemel zararlarını önleyecek antiasit ilaçlardır. Reflü ile ilgili önlemlerin alınması tedavide ilaçlar kadar önemli ve etkilidir.

Reflüyü önlemek için sebeplere yönelik şu önlemleri alınız

  1. Mide kapağını gevşeten çay alkol sigara kahve gibi içecekleri az tüketiniz veya tüketmeyiniz.
  2. Midenin dolu olmasını önlemek için sık sık azar azar yiyiniz ve Sofradan doymadan kalkınız
  3. Yatar pozisyonda mide içeriğinin yemek borusuna kaçması daha kolay olur. Bu nedenle mideniz dolu olarak yatmayınız ve yatma vaktinize yakın saatlerde (yatmadan önceki son 3 saat içinde) çay kahve alkol veya sigara tüketmeyiniz.
  4. Gece yatmadan önce öğün miktarı yemek yemeyiniz.
  5. Gece veya diğer zamanlarda yatarken mide kapağının yukarıda kalması için sırtınız yüksek olarak yatınız.
  6. Kilonuz fazla ise kilo veriniz.
görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu