Kulak ağrıları ve tıkanıklıkları
Kulak ağrılarının ve tıkanıklıklarının çeşitli hastalıklara bağlı olarak değişik sebepleri vardır. Bir kısım kulak ağrıları kulak harici sebeplerle ortaya çıkar.
Sıklıkla kulak problemine bağlı olan kulak ağrılarında beraberinde kulak tıkanıklığı ve işitme azlığı da mevcuttur. Bu şekilde ağrının kulak kaynaklı olup olmadığı anlaşılabilir.
En sık görülen kulak kaynaklı ağrı sebebi çocuklarda orta kulak basıncı artması ve orta kulak iltahaplarıdır. Bu problemler sıklıkla nezle ve onu takip eden sinüzit sonrasında ortaya çıkarlar.
Sıklıkla önce basınç hissi, kulak tıkanıklığı ve ardından şiddetlenen bir ağrı oluşur. Ağrı kesiciler ile dindirilmesi zor bir ağrıdır. Bazen kulak basıncı çok artar zar bir yerden incelerek açılır ve orta kulaktaki sıvı boşalarak basınç kaybolur, ağrı hızla kaybolur. Boşalan akıntı iltahaplı veya kanlı olabilir.
Her iki durumda da iltahabın ortadan kaldırılması için özel bir tedavi uygulanması iyi olur ve bu sebeple bir kulak burun boğaz uzmanına baş vurulmalıdır. Uzun süren orta kulak iltahapları kulakda kalıcı problemlere sebep olabilir.
Erişkinlerde ise dış kulak yolu iltahapları en sık görülen kulak kaynaklı ağrı sebebidir. İkinci sırada ve daha seyrek olarak orta kulak iltahapları gelir. Orta kulak iltahabı erişkin çağda seyrek olarak görülür. Erişkinlerde dış kulak yolunda kulak kiri birikmesi sık görülse de seyrek olarak hatırı sayılır bir ağrıya sebep olur.
Dış kulak yolu iltahaplarında çok şiddetli ağrı olur , dış kulak yolu cildi hızla şişerek kulak kanalı içinde sıkışır. Böyle bir durumda kulağa dokunulduğunda bile şiddetli ağrı olur. Kuvvetli ağrı kesiciler bile ağrıyı dindirmekte yetersiz kalır.
Böyle bir durumda kulağa soğuk kompres uygulanması ve oturur pozisyonda durmak geçici olarak işe yarayabilir. Genellikle özel bir ödemi azaltma tedavisi uygulanması lazımdır. Bir kulak burun boğaz uzmanına baş vurulmalıdır.
Kulak çevresine bağlanan boyun kaslarında değişik sebeplerle oluşan kas spazmları neticesinde kulak ağrıları oluşabilir. Bu tip ağrılarda sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır ve teşhis ve tedavi için hasta genellikle kulak burun boğaz uzmanına başvursa da, kulak ile ilgili sebepler araştırılıp bir hastalık bulunamadığı durumda bir nöroloji uzmanına yönlendirilir.
Kulağın hemen ön komşuluğunda bulunan çene eklemi problemleri de kulak ağrısı yapabilir. Sıklıkla beraberinde çene eklemi hareketleri sırasında kulakta ağrı ile beraber eklemde sürtünme hissi de olabilir. Eklem probemleri sıklıkla tekrarlar ve hastaların bir kısmı ağrı sebebinin çene eklemi olduğunu bilirler.
Son yıllarda geceleri diş sıkma sık gördüğümüz bir çene eklemi ve dolayısı ile kulak ağrısı sebebidir. Kulak burun boğaz bölümüne baş vuran bu tip probleme sahip hastalar kulak ile ilgili sebepler araştırılıp bir hastalık bulunamadığı durumda geçici bir problem ise kas gevşetici ve ağrı giderici ilaçlarla tedavi edilir, daha ciddi çene eklemi problemleri için bir çene cerrahisi uzmanı diş hekimine yönlendirilir.
Özellikle arka üst dişlerde oluşan problemler kulağa vurarak kulak ağrısı oluşturabilirler. Bu tip ağrılarda ekseriyetle bilinen bir diş problemi de vardır ve diş ağrısı da mevcuttur. Bu tip bir durumda hastanın önce bir diş hekimine müracaat etmesi yerinde olur.
Son yıllarda çok daha az görülen çocukluk çağı hastalığı olan kabakulakda da kulağa vuran ağrı meydana gelir. Kabakulak hastalığı nda yanakta da şişlik olacağından gerçek kulak ağrısı yapan problemlerden ayrılması kolaydır.
Çocuklarda ve erişkinlerde daha seyrek olarak görülen bir diğer ağrı sebebi kulak çevresindeki iltahap bezeleridir. Bu tip ağrılarda öncelikle elle farkedilen bir şişlik de mevcuttur ve gerçek kulak ağrısı olmadığı sıklıkla hasta tarafınından da fark edilir. Teşhis edildikten sonra tedavisi iltahap kaynağının tesbit edilip iltahabın ortadan kaldırılmasıdır.