Hangi uzmana görünmeliyim ?

Sıklıkla şikayetinizin olduğu bölgeye bağlı olarak doğru uzmanlık branşını seçmeniz kolaydır. Ama bazen hangi şikayet için hangi uzmana görünmeniz gerektiğinin cevabını ancak bir doktor doğru olarak verebilir.

Hekim olarak bize baş vuran hastaları değerlendirirken konunun bizim uzmanlık branşı ile alakalı olmadığını fark ettiğimiz zaman bunu hastaya açıklayarak ilgili branşın hangisi olduğunu anlatarak o branşa yönlendiriyoruz. Bu tip işlemlere genellikle ücret uygulamıyoruz.

Baş dönmeleri için önce hangi uzmanlık branşına baş vurmalıyım ?

Baş dönmeleri genellikle dönme şeklinde şikayet içeren şekilleri, beraberinde nörolojik belirtiler yok ise kulak burun boğaz branşını ilgilendirir. Denge organı kaynaklı baş dönmelerinde gerçek bir dönme hissi olur ve başın ani dönme hareketleri ile bu dönme hissi artar. Sadece sersemlik hissi , denge bozukluğu gibi belirtiler var ise ve beraberinde, çift görme , uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı, kuvvet azlığı gibi belirtiler var ise öncelikli olarak Nöroloji uzmanına görünmek daha yerinde olabilir.

Baş dönmesi berberinde gözlerde kararma, ayağa kalkınca gözlerde kararma ve baş dönmesi var ise , beraberinde düşük tansiyon problemi, kalp hastalığı , kalpte ritim bozukluğu, çarpıntı , kansızlık gibi problemler var ise öncelikli olarak bir Kardiyoloji veya Dahiliye uzmanına gözükmek yerinde olabilir.

Baş ağrıları için hangi uzmanlık dalına baş vurmalıyım ?

Baş ağrıları genellikle Nöroloji dalının sahasına girmekle beraber bazı durumlarda kulak burun boğaz hastalıkları baş ağrılarına sebep olabilmektedir. Baş ağrısı beraberinde olan şikayetlerin neler olduğu branş seçimi için önemlidir.
Kulak burun boğaz sahasında kahir ekseriyetle sinüzit kaynaklı baş ağrıları görülür ve beraberinde sıklıkla sinüzite bağlı diğer belirtiler de görülür. Baş ağrılar daha çok yüzde alında veya başın içinde hissedilir. Sinüzitte sanılanın aksine baş ağrısı seyrek olarak görülür.

Yüksek tansiyona bağlı baş ağrıları genellikle bağın yan ve arka enseye yakın kısmında hissedilirler. Yüksek tansiyon problemi şüphesi var ise kardiyoloji uzmanına baş vurulmalıdır.

Bunlar dışındaki baş ağrılar için, burunda bir problem yok ise ve yüksek tansiyon problemi yok ise nöroloji bölümüne baş vurulmalıdır.

Burun kanamalarında hangi uzmana baş vurmalıyım ?

Burun kanamaları burun kaynaklı olabildiği gibi vücudun kanamayı durduran mekanizmalarındaki bozukluk, yüksek tansiyon gibi sebeplerle de olabilir. Eğer gribal enfeksiyon sonrası burun kanaması olmuş ise sinüzite bağlı burun kanamaları olabilir. Burunda kuruma kabuklanmaya bağlı sinüzit kaynaklı burun kanamaları korkulmaması gereken burun kanamalarıdır. Nadiren burundaki kötü hastalıklara bağlı kanamalar olabilir, ama dediğimiz gibi bunlar çok nadir görülür.

Sinüzit kaynaklı burun kanamalarında sinüzitin tedavisi ile kanamalar da sonlanır. Eğer tedavi sonrası kanamalar devam ediyor ise tekrar kulak burun boğaz uzmanınıza kontrole gidiniz.

Burun damar yapılarının zayıf olduğu bir bölge olup bazen yüksek tansiyon hastalarında ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda burun kanamaları meydana gelebilir. Böyle durumlarda burunda bir problem yok ise kardiyoloji uzmanına muayene olmak ilk tercih olabilir.

Bazı kişilerde özellikle çocukluk çağında senede bir iki kez, bazen ufak çarpmalar ile veya havanın kuruluğuna bağlı olarak burun kanamaları meydana gelebilir. Bunlar burundaki damar yapısının zayıf olmasına bağlı olup tek tük olurlar, art arda tekrar etmezler ve korkulmaması gereken kanamalardır. Ama bu durumun herhangi bir hastalığa bağlı olmadığı bir uzman tarafından teyit edilmelidir.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu