Hala geçerli ve çok etkili bir anne usulü: Yorgana sarılıp terlemek
AteÅŸ yani vücut ısısının normalde olması gereken seviyenin üzerine çıkması , sıklıkla ateÅŸli hastalıklarda görülen bir ÅŸikayet. Åžikayet denilince istenmeyen bir durum anlamı çıkıyor.Â
Evet sıklıkla istenmeyen bir durumdur yüksek ateş, hastaya sıkıntı verir ve tıbbi olarak belli derecelerin üzerine çıkması merkezi sinir sistemini etkileyerek özellikle çocuklarda havale ve erişkinlerin bazılarında sayıklama , uyuklama gibi belirti ve durumlara yol açabilir.
Aslında yüksek ateş bir savunma mekanizmasıdır: vücutta yabancı mikroorganizma (virüs, bakteri, parazit) tehdidi algılayan savunma sisteminin, bu tehdidi bertaraf etmek için vücut ısısını arttırması ile ortaya çıkar. Bir çok hastalık yapan mikroorganizma ısı 36.5 derecenin üzerine çıkınca ya üreme kabiliyetini kaybeder veya bu ısıda yaşaması mümkün olmaz.
Evet bu mekanizmayı kullanmak tanıdık gelmiştir. Eski bir anne usulü: Aspirin yutup iki kat yorgana sarılarak bir güzel terlemek. Tabii burada işe yarayan terlemekten farklı olarak yorganın altında vücut ısısının yükselmesi.
Biz hekimler bu nedenle her zaman ateşi düşürme gayreti içinde olmayız , bazen yüksek kalmasına izin veririz. Ateşe sebep olan problemi çözmeye çalışırız. Problem giderilince ateş de düşecektir. Tabii istisnalar dışında: Erişkinlerde çok yüksek ateş ve çocuklarda yüksek ateş merkezi sinir sistemini etkileyerek havale gibi zararlı durumlara sebep olabilir. Bu sebeple ateş ile oynamadan önce hekiminize danışınız.