Gürültü ve kulak sağlığı

Her şeyin aşırısı zararlı olduğu gibi aşırı ses yani belli şiddet seviyesinden fazla olan ses enerjisi kulağa zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu zararlı seviye 140 dB ve üzeri olup kulakta oluşturacağı zarar süre ile de alakalıdır.

Yüksek ses iç kulakta bulunan ve sesi beyne ileten hücrelerin ölümüne ve bu şekilde hücre sayısının azalmasına bağlı olarak işitme azlığı ve çınlama oluşmasına yol açar.

Çok şiddetli sese maruz kalma dışında yüksek ses ile kulakta oluşan zarar hemen ortaya çıkmaz. Yıllar içinde oluşan hücre ölümleri ile hücre sayısı belli bir sınırın altına düşmesi ile işitme azlığı ve beraberinde kulak çınlamaları ortaya çıkar.

Yüksek ses rahatsız edicidir ve genelde insan işi gereği mecbur kaldığı ve kulağını korumadığı için veya beklenmedik bir şekilde yüksek sese maruz kalır. Bazı iş kollarında ortamdaki ses iç kulağa zarar verecek seviyededir.

Bu tip iş yerlerinde kanuni olarak iş güvenliği açısından iş veren gerekli koruyucu önlemleri almak ve işçilere gürültünün zararlarından koruyacak koruyucu tıkaç veya kulaklık temin etmek ve kullanmalarını sağlamak zorundadır.

Özellikle kulaklık ile yüksek sesle müzik dinlemek farkında olmadan ilerleyen ve orta yaşlarda erken olarak ortaya çıkan, tedavisi mümkün olmayan işitme kayıpları ve kulak çınlamalarına sebep olabilir.

Genellikle ani çok yüksek sese maruz kalma ile ortaya çıkan ani çınlamalar ödeme sebebi ile oluşurlar ve ödemin çözülmesi ile bir iki hafta içinde düzelebilirler.

Uzun süre zarfında yüksek sese maruz kalma ile ortaya çıkan işitme kayıpları ve çınlamaların tedavisi çok zordur.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu