Dil altı bağı

Dil altı bağı dil ile ağız tabanı arasında bulunan yumuşak dokudur. Bazı çocuklarda doğuştan kısa olur ve dilin hareketlerini kısıtlar. Teşhis ve tedavisi kolaydır.

Dil altı bağının çocuğuma zararı nedir ?

Dil altı bağı temel olarak dilin hareketlerini kısıtlayarak emmede zorlanma ve konuşmaya başlama çağında bazı harflerin çıkartılmasında zorlanmaya sebep olur. Çoğu erken bebeklik dönemindeki dil bağı zamanla esneyerek problem kendiliğinden çözülür. Bu sebeple bazı çok kısa olmayan dil altı bağları hemen tedavi edilmeyerek takip edilir.

Dil altı bağının kısa olduğunu nasıl anlarım ?

Dil altı bağının kısa olup olmadığını anlamak için çocuğun dilini dışarı ne kadar çıkarabildiğine bakmak lazımdır. Dil altı bağı olması gerekenden kısa olan çocuklarda dil dudak cununda daha ileri çıkartılamaz. Çıkartılmaya zorlandığı zaman da dil alt taraftan gerilme gösterir.

Dil altı bağı nasıl tedavi edilir ?

Dil altı bağının tedavisi çok basittir. Poliklinik şartlarında dil altı bölgesi steril hale getirildikten sonra uyuşturucu sprey ile bölge uyuşturulur. Steril makas ile bağ hafifçe 2-3 mm kesilir. Bölgenin damarlanması ve sinir dokusu youn olmadığından fazla bir açı ve kanama olmaz. 
Hasta bir hafta sonra kontrole çağırılır.

Dil altı bağı tekrar eder mi ?

Dil altı bağı tedavi edildikten sonra tekrar etmez. Hasta 3 ay sonra kontrole çağrılarak kontrol edilir. Seyrek olarak bir kez daha keserek tedavi etmek gerekebilir. Hasta sahibi dilin hareketini takip ederek tedavinin yeterli olup olmadığını takip edebilir.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu