Çocuklarda kulak nezlesi gizli işitme kaybına yol açabilir

Tıbbi adı seröz otit olan hastalık halk arasında kulak nezlesi olarak bilinir. Çocuklarda sık olarak görülür. Orta kulak boşluğunda sıvı birikimi meydana gelir ve bu sıvı birikimi kulakta dolgunluk hissi ve bazen ağrı ve çınlama yapabilir. 

Kulakta sıvı nasıl birikir ?

Orta kulak boşluğu içeriden kanallar ile buruna açılır. Bu kanallar vasıtası ile kulağın normal salgıları buruna boğalır ve kulak boşluğu havalanır. Kulaktaki basınç dengelenir. Burundaki sinüzit hastalığı veya geniz eti büyümesi bu kanalların çalışmasını bozarak kulaktaki sıvının boşalmasını engeller. Kulakta sıvı birikir. Sinüzite bağlı sıvı birikmeleri sıklıkla tedavi ile geçer. Buna karşın geniz etine bağlı sıvı birikmeleri ilaç tedavisi ile çok zor düzelirler.

Kulakta sıvı birikmesi neden önemli ?

Kulak nezlesi tedavi edilebilir bir hastalık olmasına karşın çocuklarda gözden kaçabileceği için kalıcı problemlere yol açabilir. Okul çağındaki çocuklarda fark edilmeyen işitme azlığı okul başarısını olumsuz olarak etkileyebilir.

Sık kulak enfeksiyonlarının altında bazen sebeb olarak kulak nezlesi yatar.

Teşhis konulması çocuğun yaşına bağlı olarak problemini ifade edebilmesine bağlıdır. Bunun dışında genellikle ailenin gözünden kaçar ve doktor kontrolü sırasında tesadüfen teşhis edilir.

Kulak sıvısı birikmesinin diğer bir önemi orta vadede biriken sıvının koyulaşarak kulak zarında çökme ve delinmelere sebep olabilmesidir.

Çocuğumda işitme kaybını nasıl anlarım ?

Ailenin problemin farkına varabilmesi için çocuğun etrafa ilgisine dikkat etmesi, konuşulanları duyup duymadığını izlemesi önemlidir. Pratik bir yol olarak çocuğun televizyonun sesini açıp açmadığı veya yakından seyredip seyretmediği önemli bir ölçüdür.

Şüphe durumunda muayene ve tetkik için bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına müracaat edilmelidir.

Kulakta sıvı birikmesi nasıl teşhis edilir ?

Kulak nezlesinin teşhisini kulak muayenesi ile koyabiliriz veya emin olmaz isek bazen ilave tetkikler isteyebiliriz. Sıklıkla muayene öncesi aile ile yapılan görüşmede tecrübeli bir hekim işitme kaybı olduğundan şüphelenir.

Kulakta sıvı birikmesi nasıl tedavi edilir ?

Kulak nezlesi sıklıkla ilaç ile tedavi edilebilen, bazen ameliyat ile çözmek zorunda kaldığımız bir problemdir. İlaç tedavisinde altta yatan problem -ki bu sıklıkla sinüzittir-  tedavi edildiği zaman problem %90 düzelir. Düzelmeyen vakalarda hasta 2 aylık tedavi ile takibe alınır. Bu vakaların yüzde 50 ye yakını bu tedavi ile düzelir. Bu tedavi ile düzelmeyen hastalara tüp takılması ameliyatı yapılmalıdır.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu