Baş dönmeleri

Baş dönmesi çok geniş anlamda kullanılıyor olsa da daha çok etraf dönmesi veya dönüyor olma hissi olarak tarif edilebilir. Beraberinde sersemlik hissi ve denge bozukluğu da olabilir. Sadece sersemlik hissi baş dönmesi olarak kabul edilmez.

Baş dönmesi göreceli olarak sık görülen ve ekseriyetle hastayı mağdur etse de tedavisi olumlu olarak sonuçlanan, uzun sürmeyen ve altında ciddi hastalık yatmayan bir problemdir.

Denge sistemimizin hastalık oluşma açısından genel olarak üç ayağı vardır. İç kulağımızın komşuluğunda olan denge organı, merkezi sinir sistemi , dolaşım sistemi. Bu organ ve sistemlerde olan problemler denge bozukluğunu ortaya çıkarabilirler.

Denge sisteminin bir parçası olan denge organı, iç kulağın çok yakın komşuluğundadır, Bu sebeple baş dönmesi kulak burun boğaz branşını da ilgilendirir. Çoğunlukla uzun sürmeyen ve dönme hissi ile beraber olan baş dönmeleri denge organı kaynaklıdır. Bir KBB uzmanına müracaat etmeniz gerekir.

Sıklıkla denge organı kaynaklı olan baş dönmeleri durup dururken şiddetli olarak başlar ve günler içinde azalarak kaybolur. Şiddetli baş dönmelerine bulantı ve bazen de kusma eklenebilir. Bu tip baş dönmelerinde, başın dönme tarzındaki ani hareketleri baş dönmesini tetikleyerek arttırır.

Baş dönmem olduğu zaman ne yapmalıyım ?

Denge organı kaynaklı baş dönmesi başladığı zaman hekime baş vurmadan önce yapacağınız en önemli şey ani dönme hareketlerini kısıtlamanızdır. Başınızın kendi başına ve gövdeniz ile beraber sağa, sola, öne , arkaya dönme şeklindeki hareketlerini çok yavaş olarak yapmanız baş dönmenizin artmasını önleyecek ve şikayetlerinizin düzelmesini hızlandıracaktır.

Baş dönmesinde manevra tedavisi

Baş dönmesinin denge organı kaynaklı olan şekillerinde ilaç tedavisi ve manevra tedavisi uygulanır. Manevra tedavisi bazı hastalarda hızlı şekilde fayda sağlayabilen bir tedavidir. Başa manevralar yaptırılarak kayan kristallerin yerine oturtulması sağlanır. İlaç tedavisi manevra tedavisinden daha güçlü bir tedavi olup ortalama bir haftada baş dönmesi yüzde 90 oranında iyileşme gösterir.

Baş dönmesi için hangi uzmana gözükmeliyim ?

Baş dönmeleri bazen bir kısmı merkezi sinir sistemi kaynaklı , bir kısmı da kalp, dolaşım sistemi kaynaklı olabileceği için Kulak Burun Boğaz, Kardiyoloji ve Nöroloji uzmanına gözükmeniz önemlidir. Muayene olacağınız uzman baş dönmenizin şekline göre diğer bir branşa gözükmenizin gerekli olup olmadığına karar verecektir.

Baş dönmeleriniz temel olarak dönme hissi şeklinde oluyor ve başınızın dönme hareketleri ile baş dönmeniz artıyor ise ilk olarak Kulak Burun Boğaz Uzmanına gözükünüz.

Baş dönmesi dönme hissi şeklinde değil ve beraberinde baş ağrısı, uzuvlarda hissiyat veya kuvvet kaybı, çift görme ve diğer nörolojik belirtiler var ise öncelikli olarak Nöroloji uzmanına gözükmeniz yerinde olur.

Baş dönmesi beraberinde yüksek tansiyon, düşük tansiyon hastalığınız, çarpıntı , kalpte ritim bozukluğu , ayağa kalkınca artan baş dönmesi ve gözlerde kararma şikayetleriniz var ise öncelikli olarak Kardiyoloji veya Dahiliye Uzmanına müracaat ediniz.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu