Bademcik Problemleri

Bademcikler vücut savunmasında görev alan sistemin bir parçasıdır. Boğazın her iki tarafında gözle görülebilecek büyüklükte olurlar. Sık enfeksiyon geçirenlerde büyük olabilirler.

Bademciklerin savunma görevleri çocukluk çağında daha önemli olup yaş ilerledikçe yetişkin çağına doğru önemini kaybeder. Bu nedenle yetişkinlerde gerekli olduğu hallerde ameliyatla alınmaları durumunda bir eksiklik oluşmaz.

Bademcikler çocuklarda yetişkinlere nazaran daha sık olarak iltihaplanır .Ateş, boğaz ağrısı , kırgınlık ve halsizlik gibi şikayetlere sebep olurlar. İlaç tedavisi ile bu enfeksiyonların çoğu kolayca tedavi edilirler. Apse oluşması durumunda beraberinde apsenin boşaltılması gerekebilir.

Çocuklarda senede bir iki kez , yetişkinlerde ise senede bir kez bademcik iltihaplanması normal kabul edilir. Senede 5 defadan fazla bademcik iltihabı sık olarak kabul edilir.

Bademciklerin rahatsızlanması vücuda ne gibi zararlar verir ?

Çocukluk çağında bademciklerin sık sık iltihaplanması vücutta başka hastalıklara ortam hazırlayabilir, vücut direncini azaltabilir, gelişmeyi geciktirebilir. Ekseriyetle enfeksiyon sebebi olan beta mikropları ateşli eklem romatizması ve kalp kapak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bademcikler tekrar eden iltihaplanmalar sonucunda büyüyerek boğazı daraltabilirler.

Bu durumda çocuklarda nefes alma ve yutma güçlüğü, horlama , ağız kokusu gibi problemlere yol açabilirler. Yetişkinlerde sık iltihaplanma olması işgücü kaybı ve bünyede zayıflık gibi problemlere yol açtığı gibi çocukluk çağından itibaren sık enfeksiyon geçirerek müzminleşmiş bademcikler boğaz ağrıları, yutma sırasında ağrı ve ağız kokusuna sebep olabilirler.

Bademcik enfeksiyonlarında ilk tedavi ilaçlarla yapılır. Tedavi yaklaşık olarak bir hafta sürer. Bademcik enfeksiyonu tedavi edilmez ise daha da ilerleyerek apseye dönüşebilir.

Bademcik apsesi nedir ?

Bademcik apsesi bademciklerin hemen dış yanında oluşan çok ağrılı ve tehlikeli olabilecek bir durumdur. Boyuna buradan da göğüs boşluğuna yayılma riski vardır. Hemen tedavisi gerekir. Apse olduğu durumlarda tedavi öncesi apsenin boşaltılması gerekebilir. Bir kez apse geçirmiş bademciğin ameliyat ile alınması gerekir.

Sık iltihaplanan veya aşırı büyük olan bademciklerin ameliyatla alınması gerekir.

Doktorunuz ameliyat kararını alırken yaş, vücudun ameliyata hazır olup olmadığı vb. konuları göz önüne alacaktır.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır ?

Bademcik ameliyatları ameliyat bölgesi uyuşturularak (lokal anestezi) veya hasta bayıltılarak (genel anestezi) yapılır. Ameliyat 15–30 dakika sürer.
Hasta uyutulduktan sonra ağzı açık tutacak bir alet ağıza konulur ve her iki bademcik kazınmak suretiyle yerinden çıkartılır. Kanama kontrolü yapılarak ameliyat sonlandırılır. Ameliyattan 8–10 saat sonra hastada bir problem yok ise taburcu edilir ve bir hafta sonra kontrole çağırılır.

Hastanın ameliyat sonrası sert , fazla sıcak ve soğuk şeyle yememesi tavsiye edilir.

görüntülenme
Op. Dr. Cüneyt Ayanoğlu